Segern mot Grekland bäddar för avancemang

IMG_9267

BILDTEXT: Den svenska publiken

Sverige – Grekland 3-0 (2-0)

Efter förlusten mot Tyskland behövde vi en seger mot Grekland för att drömmen om slutspel fortfarande skulle leva, i och med att Italien och Grekland spelade oavgjort skulle allt ligga på våra händer vid seger mot Grekland. Under matchen mot Tyskland spelade vi en defensiv 4-3-1-2 formation med fokus på att täta till ytorna vid mitten, mot Grekland behövde vi däremot satsa mer på det offensiva spelet. Efter att ha specialstuderat Grekland under deras match mot Italien hade förbundskaptenen Conny Bååth kommit fram till att nyckeln till segern var att satsa på ett snabbt passningsspel, mycket djupledsspel samt att bollen byter sida snabbt och ofta. Vi skulle också pressa med högt tempo för att snabbt trötta ut Greklands försvarare, där skulle Romel Belcher vara en av nycklarna till framgången med hjälp av hans fart, kondition och fysik.

Sverige startade matchen med en 4-2-3-1 formation, med John Novak i målet. Backlinjen var densamma som förra matchen med Stojilkovic, Delin, Tebibel samt Adam Neverland, backlinjen var väldigt stabil och trygg förra matchen trots att det blev en förlust, det är verkligen vår starkaste lagdel. De två centrala mittfältarna var Dennis Koss samt Edward Nyman, Koss skulle vara den som styrde spelet längre ned i planen med hans fantastiska speluppfattning medan Nyman står för bollvinnandet och grovjobbet. Framför dem i en ”nummer tio”-rollen fanns Oliver Rasinaho, som bytte position med Koss för att vi ska få mer tyngd i det grekiska försvaret. Albert Boklund och Rekar Essa spelade på varsin kant medan Belcher fick vara ensam anfallare för dagen.

Första halvlek 

Matchens första tio minuter hände inte så mycket men vi pressade på ordentligt, Grekland försökte likt deras match mot Italien att rensa bort bollarna vid första bästa tillfälle. Men vårt presspel såg verkligen ut att göra grekerna skärrade och det ledde till ett och annat felbeslut av dem, vi nötade oss in mer och mer. Det gav utdelning till slut när Albert Boklund pressade en grekisk försvarare och sen vann duellen och sköt ett lågt skott som den grekiska målvakten inte kunde hålla fast utan lämnade returen där Belcher stod som inte gjorde något misstag och sköt distinkt i nätet, landslagets första mål under EM. Publiken firade rejält tillsammans med spelarna, bengaler och rökteknik tändes. Då var matchminut 12, vi räknade förmodligen med att grekerna skulle chansa offensivt rejält men det var fortfarande vi som hade bollen och pressade på ordentligt. Bara sju minuter efter vårt första mål fick vi ett inkast på den vänstra sidan, Stojilkovic kastade in bollen ända in i straffområdet där Belcher nickskarvade bakåt och Rekar Essa höll sig framme och sköt ett lågt skott som smet under målvakten. Tränarbänken och publiken exploderade, vårt spel har verkligen fungerat och vi ledde alltså mot sjätterankade Grekland trots vårt lag är tio år yngre än Grekland. Efter 2-0 sänkte vi tempot och rullade runt där Dennis Koss var en viktig nyckel med sitt lugn och passningsspel tillsammans med Edward Nyman som var en gigant i mittfältet och vann de flesta höjddueller samt andrabollar. Även Boklund och Essa var nyttiga med sina presspel på kanterna, Grekland fick ingen tid att starta uppspel. Strax före halvtidsvilan dök en situation upp som fick oss att hålla andan, lagets kapten Tebibel som knockades brutalt förra matchen knockades återigen av Greklands målvakt men som tur var det långt ifrån lika allvarligt som förra matchen.

IMG_9356

BILDTEXT: Det svenska laget firar med fansen 

Andra halvlek 

Sverige behövde satsa på att kontrollera matchen och hålla ledningen, inte göra onödiga risker utan ligga på rätt sida av bollen hela tiden. Det var så inledningen av den andra halvleken såg ut, Sverige höll bollen i laget och sänkte tempot. Både Dennis Koss och Oliver Rasinaho är duktiga på detta, deras speluppfattningar innebär att de läser av situationer före alla andra spelare. Det skulle snart visa sig vara enklare att kontrollera ledningen för oss när Romel Belcher stressade målvakten och lätt nuddade honom vilket skapade raseri hos grekerna och en grekisk försvarare fick hjärnsläpp och skallade Belchers rygg, domaren visade helt korrekt ut greken och vi tilldömdes en straff som Oliver Rasinaho förvaltade säkert. Vi fortsatte att kontrollera matchen och sänkte tempot ytterligare för att spara energin till Italien-matchen, 15-årige Alek Skovin fick chansen att göra landslagsdebut och som han gjorde det. Några minuter efter inhoppet fick han en djupledsboll från Boklund och rusade in i straffområdet, förde vidare bollen till Alexander Neverland som otroligt snyggt klackade bollen mot målet men tyvärr hann Greklands målvakt avvärja hotet. Inte mycket senare blåste domaren av matchen och vi kunde glädjas över vår första vinst, matchdelegaten bedömde att Rekar Essa var matchens bästa.

IMG_9362

BILDTEXT: Matchens spelare Rekar Essa

Dock, om författaren själv får välja skulle matchens spelare bli Dennis Koss som på grund av sin speluppfattning lade grunden till segern. Hans passningsspel är en fröjd att skåda och jag ser verkligen fram emot hur han utvecklas under några år, då lär det inte finnas några begränsningar hos denna talangfulla kille. Även Belcher borde få en stor uppmärksamhet, att vara inblandad i alla tre mål är direkt matchavgörande.

Till nästa match möter vi Italien som efter vår match mot Grekland spelade 0-0 mot Tyskland, Italien blir ett farligt hot för vår avancemang. En oavgjord resultat skulle innebära att vi går vidare till kvartsfinal och det vore något av en bragd då vi egentligen är här för att lära oss inför framtida mästerskapen. Vi har alltså allt i våra egna händer just nu men är det något spelarna klarar av? Vi har aldrig behövt spela med press utan alltid vetat att vi inte har något att förlora, ingen räknade med att vi skulle vinna mot Belgien och spela 1-1 mot Storbrittanien. Men nu räknar många med att landslaget ska knipa en poäng mot Italien och det kan slå tillbaka mot spelarna, just nu är det otroligt viktigt att spelarna glömmer alla tidigare matcher och endast har sikte på matchen mot Italien på fredag.

Spelar killarna som de gjorde mot Tyskland kombinerat med mot Grekland är jag säker på att vi kan stjäla en poäng, det enda poängen som behövs för att vi ska visa fotbollseuropa att vi ska finnas på kartan. Återigen, kom ihåg att lagets snittålder är 19 år…