Förlust för ett heroiskt kämpande Sverige i premiärmatchen

IMG_8962

BILDTEXT: Landslagets bänk under premiärmatchen. 

Tyskland – Sverige 2-0 

David lyckades inte besegra Goliat denna gång men han satte verkligen skräck på Goliat och alla andra jättarna som kollade på kampen. Jag pratar såklart om Sverige mot Tyskland denna gång, Tyskland kom till mästerskapet som värdnation med en stor publikskara i ryggen och har varit en stor favorit till guldmedaljen långt före mästerskapet började. Sverige däremot äntrade mästerskapet för första gången på 24 år och med en trupp vars snittålder är runt 19 år. Det skulle alltså på pappret bli en chanslös match för Sverige.

Men det som är charmigt med fotboll är att pappret kan vara helt värdelöst ibland, vem har glömt Grekland som knegade sig fram till ett EM-guld? Costa Rica som till slut fick ge sig i kvartsfinalen efter straffar under VM förra sommar?

Sverige mönstrade en defensiv 4-3-1-2 uppställning, med den vanliga backlinjen bestående av Stojilkovic, Delin, N. Tebibel samt Adam Neverland. De tre centrala mittfältarna med defensiva roller var Rasinaho, Israelsson samt Nyman där Israelsson fick det största defensiva ansvaret. Ibland såg uppställningen ut som 4-1-2-1-2 där Rasinaho och Nyman var lite högre upp på planen. Framför dem startade den talangfulla 00-födde Koss med rollen som offensiv mittfältare, det är han som ska fördela fram bollarna till anfallarna. Belcher och Essa fick vara anfallare för dagen.

Tränaren Conny Bååths spelplan var att vi skulle täta till mitten ordentligt, stänga ner alla möjliga ytor i mitten och tvinga tyskarna ut på kanterna så att de tvingas satsa på inlägg som våra backar är duktiga på att rensa undan.

Första halvlek

Tyskland, som spelade med en trebackslinje, startade matchen med ett rasande tempo, de ville verkligen göra mål tidigt för att sen kunna kontrollera matchen och dra ner tempot. Deras passningsspel var en fröjd att se, väldigt få tillslag och i hög fart men samtidigt väldigt kontrollerande. Våra anfallare försökte springa och pressa sönder deras passningsspel men de hade hela tiden full kontroll. De är verkligen flera nivåer högre än oss i flera områden, vi fick ligga djupt och riskminimera så mycket vi kunde. Våra mittfältare och försvarare stängde ytorna i mitten effektivt, Tyskarna försökte skära igenom några gånger men lyckades aldrig få till farliga chanser via mitten. Deras nummer 2o, Benjamin Christ som fram till denna match har gjort 32 mål på 40 landskamper var dock ett ständigt hot, han är väldigt snabb och har en fantastisk teknik kompletterande med en riktigt bra speluppfattning. Det var också han som snöpligt gav Tyskland ledningen i den 27:e minuten, Andre Zapf satte en fin hörna från den högra sidan och Delin var först på bollen men fick en liten felträff och bollen styrdes tyvärr in i eget mål. Ett snöpligt mål men kanske välförtjänt då Tyskland dominerat rejält.

Matchbilden såg ut så hela första halvleken, vi fick knappt någon offensiv chans ända fram till 44:e minuten när vi fick en frispark på vår offensiv halva. Rasinaho tog hand om frisparken och det var en vacker frispark som skruvades in i straffområdet, Tebibel lyckades lura offsiden och fick bollen i pannan klockrent som gick in i mål… Trodde vi, tydligen dömdes målet bort för offside till stora svenska protester. Efter matchen hade vi möjligheten att se sekvensen igen och det var solklart onside enligt alla spelare och ledare. I samma sekvens knockade den tyska målvakten Tebibel med händerna samma sekund som han nickade in bollen, det var en rejäl smäll som träffade huvudet och Tebibel fick ledas ut ur planen med en rejäl fläskläpp och lösa tänder.

Vi fick alltså avsluta halvleken med underläge, visst var Tyskland spelmässigt bättre men det kändes riktigt surt att ett korrekt mål blev bortdömt. Vi gjorde också vårt jobb med att täta ytorna riktigt bra, Tyskland har inte fått riktigt farliga chanser och deras mål uppstod i fast situation med lite hjälp av tur också.

IMG_9151

BILDTEXT: Nabil Tebibel på bänken efter den otäcka knocken, han fick föras till sjukhuset efter matchen.

Andra halvlek

Koss byttes ut mot Alexander Neverland för att ge laget lite mer tyngd, Koss är en underbar spelare men är lite för underlägsen fysiskt gentemot tyskarna. Spelplanen var dock oförändrat, vi skulle chansa på kontringar och fortfarande täta till ytorna ordentligt. Vi fick direkt en gyllene chans när vi fick en hörna på den vänstra sidan, Alexander Neverland tog hand om hörnan och satte den perfekt in i straffområdet, Tebibel fick bollen på pannan men styrde den lite för långt bort från målburen. Besvikelsen hos Nabil efter nicken var stor, han skrev bokstavligen ut ilskan. Ju längre matchen led desto mindre kunde vi skapa, vi har inte en trupp som klarar av 90 minuters spel med högt tempo och det syntes då bolltappen hos oss var väldigt högt på slutet men även tyskarna började göra misstag och tappade bollarna. Det blev lite dåligt spel under mitten av andra halvleken, men vi fortsatte att spela vårt spel hela tiden och det syntes att vi verkligen har en bra organisation. Vid minut 80 fick Tyskland en hörna som Nabil kunde nicka undan men andrabollen vann Tyskland och den gick till Benjamin Christ som felvänt bröstade bollen och drog ett snyggt halvvolley, otagbart för målvakten. Det blev inga fler mål efter, närmast kom Tyskland med en stolpe. Vi har alltså då släppt in två mål på fasta situationer under matchen vilket var lite av en besvikelse, men trots det har det svenska landslaget gjort en riktigt bra premiärmatchen och gav Tyskland en rejäl match. Efter matcherna kom flera tyska spelare fram till våra ledare och gav positiva kommentarer över vårt landslag, tränarna hade räknat med en större seger men sa att det var väldigt svårt att tränga igenom vårt försvar.

IMG_9056

BILDTEXT: Benjamin Christ, nummer 20, har precis utökat Tysklands ledning med en snygg halvvolley. 

Sammanfattningsvis kan vi vara nöjda med vårt spel, Tyskland fick ingenting gratis från oss och det var en nyttig erfarenhet för oss att få spela mot ett så bra lag. Matchens bästa spelare var väldigt svårt att välja, hela backlinjen förtjänar utmärkelsen men Conny valde att ge det tyska lagets vimpel till Nabil Tebibel som stod för en heroisk insats och spelade hela andra halvlek med skadan han ådrog under första halvleken. Nu ska spelarna ladda ordentligt inför matchen mot Grekland den 17:e, det är en nyckelmatch för oss då det är matcherna mot Grekland och Italien som ger oss möjlighet att avancera till slutspel, glöm inte att följa vår liverapportering!