Ett historiskt inslag och en ljus framtid

Självklart syftar rubriken på det nystartade damlandslaget i fotboll som i mediabruset av herrarna nu börjat rusta för framtida mästerskap. Med förbundskapten Annika Nordin och  assisterande Therese Lückner i spetsen kommer det nya landskapet åter samlas 29-31/5 för ett breddläger där omkring 20 tjejer är kallade. Denna gång håller samlingen till i Örebro.

Lägerhelgen som inleds redan under fredagen med ett teoripass kommer innehålla såväl tekniska övningar som internmatcher. Det kommer att ge förbundskaptenerna goda möjligheter till att få en överblick av spelarmaterialet. Helgen avslutas med analys av matchen KIF Örebro- Rosengård (F19) på Behrn Arena.

Låt oss nu för en stund göra en återblick till hur det såg ut när det svenska dövlandslaget i fotboll för damer startade upp sin verksamhet för första gången. Då, 2002, gick resan till Köpenhamn för ett dubbelmöte mot Danmark.

Dövfotboll, landskamp, Sverige

Johanna Karmgård – Historisk målskytt, Foto: Mikaela Svedgren

 

7-9 juni 2002 spelades de två första landskamper mot Danmark på Valby Idrottspark i Köpenhamn

Svenskorna kom till Köpenhamn den 7:e juni och inkvarterades på dövskolan tillsammans med danskorna i en gymnastiksal. Stämningen var nervös inför denna första historiska landskamp. Morgonen efter inleddes med en guidad tur på dövas förening i Köpenhamn följt av information och guidning runt dövskolan och dess lokaler. När det började närma sig match hade temperaturen i Köpenhamn stigit och det var en riktigt varm juni-eftermiddag. Stämningen var fortfarande nervös men stödet från tillresta svenska supportar hade god inverkan på spelarna.

När matchen väl var igång tog det 30 minuter innan Johanna Karmgård gjorde det historiska  1-0 målet för Sverige. Men glädjen blev inte långvarig. Innan halvleken var slut hade danskorna kvitterat på en friskpark strax utanför straffområdet. Under andra halvlek tog svenskorna åter tag i taktpinnen och Karmgård kunde göra sitt andra mål för dagen. Svenskorna fortsatte att skapa chanser men ingen av dessa resulterade i mål, resultatet stannade vid 2-1.  En historisk seger i Sveriges första landskamp i fotboll. Dagen därpå var det redan klockan 10:00 dags för danskorna att kräva revansch vilket de även fick. Danskorna vann andra matchen  med hela 4-2 efter att Sverige råkat ut för flera skador, däribland bröt Malin Söderberg foten och stundtals tvingades Sverige spelad med endast 9 utespelare (Källa: Arkiv, Dövsport 2002).

Nu blickar vi fram mot en ny resa för svenska dövidrottsförbundets senaste landslag.

Jag kommer med spänning följa detta unga lag med flera riktig lovande tjejer.

#GoSweden

– Dennis Nyheim,
nyheim(a)fotbollfutsal.se