40 dagar till premiären i EM

40 dagar. Så många dagar är det kvar till invigningsmatchen mot Tyskland. Tyskland som varit bland de bästa i världen mot Sverige som inte äntrat ett mästerskap på mer än 30 år. David mot Goliat.

Kommer vi ens att ha en chans? Det pratas ju om att vi bara åker dit för att lära, till och med tränaren Conny Bååth har betonat att vi främst åker dit för att lära och att det stora målet är OS 2017. Efter matchen mot Stuvsta IF under lördagen vågar till och med jag som är bland de mest pessimistiska människorna som finns att hoppas på något större än så.

Ingen har väl redan glömt skrällarnas mästerskap i Brasilien? Costa Rica vann grupp D, en grupp som bestod av stornationer som Italien, Uruguay och England. De vann även åttondedelsfinalen mot Grekland, deras bragdresa slutade efter straffar mot bronsmedaljören Holland. Jag känner flera personer som satsat stora pengar på att de skulle hamna toksist, till och med att de skulle ta noll poäng under de tre matcher i gruppspelet.

Costa Rica vann folkets hjärta och togs som exempel på hur ett starkt lagkollektiv där mentaliteten ”en för alla, alla för en” fanns hos varje spelare vägde tyngre än ett lag fyllt med skickliga invidualister som saknade den rätta mentaliteten. Nu säger jag inte att Sverige borde ha pressen och genomföra en likadan bragd som Costa Rica gjorde, men man kan se att inget lag under mästerskapet kommer att plocka lätta poäng från oss. I alla fall inte om laget har en likadan mentalitet som i matchen mot Stuvsta IF.

Till matchen försökte tränarna Conny Bååth och Adrian Whale toppa startelvan, nu när mästerskapet närmar sig med stormsteg behöver vi ha en samspelt startelva. Min gissning är att det blir startelvan som får spela premiären samt starta de flesta matcher under mästerskapet förutsatt att inga större förändringar hos spelarna dyker upp innan mästerskapet. Dock så saknades en av nyckelspelarna, Alexander Neverland på grund av en lårskada. I övrigt var det en stark startelva som startade matchen, backsidan som leds av lagkaptenen och mittbacksgeneralen Nabil Tebibel känns för tillfället som lagets starkaste del. Bredvid Tebibel har vi en annan stark ledare, Peter Delin som också är vicekapten. Ytterbackarna Adam Neverland och Alexander Stojilkovic är också två fantastiska spelare som är defensivt starka också, den enda nackdelen är att Stojilkovic är felfotad som vänsterback.

På mittfältet har vi två defensiva pjäser, Edward Nyman som är spelaren som ska vinna bollarna i mitten och snabbt fördela bollarna. Bredvid honom har vi balansspelaren Oliver Rasinaho med de gudabenådade fötterna och framför dem har vi en av Sveriges största talanger i Dennis Koss. Dennis, som fyller 15 år under mästerskapet, ska efter europamästerskapet åka till Halmstad för att delta i elitlägret för de 30 bästa spelare i Sverige under samma årskull. Aldrig tidigare har det svenska dövlandslaget fått en sådan talang och det ska bli riktigt spännande att följa hans utveckling.

I Alex Neverlands frånvaro fick snabbe RIG-eleven Samson Teclemariam chansen på den vänstra ytterpositionen medan Rekar Essa tog den högra positionen. Rekar Essa är en annan spännande spelare som vi borde följa noga, hans snabbhet samt explosivitet är något utöver det vanliga och han kommer bli en viktig offensiv pjäs under mästerskapet.

Som ensam anfallare har vi den legendariska Jacob Masso som ibland ser hur seg som helst men egentligen är en otrolig giftig måltjuv som kan göra mål på alla möjliga sätt. En viktig nyckelspelare i mästerskapet, hans längd och huvudspel är även ett viktigt vapen i fasta situationer.

Stuvsta IF – Dövlandslaget 0-5 (0-4)

Direkt vid avsparken syntes det att dövlandslaget hade en bestämd plan, att ligga i rätt positioner och försvara ur en aning djup utgångsposition och satsa på kontringar. Stuvsta fick rulla bollen runt, bollinnehavet var uppe på runt 70 % och matchtempot var rätt lågt de första tio minuterna med inga målchanser men helt plötsligt pangade dövlandslaget in fyra mål på ungefär tio minuter. Vi ledde alltså med 4-0 efter 20 minuter, vad var det som hände?

Det som hände var att vi kontrade sönder Stuvsta och var kliniska i våra chanser, både Adam Neverland och Jacob Masso blev tvåmålskyttar. Ena målet Adam gjorde var rent fotbollsgodis för oss som älskar läckra frisparkvarianter, Oliver Rasinaho skruvade in en perfekt frispark från 30 meter som klockrent hamnade hos Nabil Tebibel vid den bortre stolpen som med en läcker nickskarv snett inåt gav Adam öppet mål, inget misstag från högerbacken där.

Dessutom hann vi med ett bortdömt mål då Samson Teclemariam snyggt lobbade bollen över motståndarmålvakten, tyvärr vinkades målet av för offside. Rekar Essa var ett hot hela tiden från högerkanten, hans speed vållade stora problem för motståndarna och bidrog till målen i högsta grad med två läckra assister.

Stuvsta fick dock en gratischans när försvararna fick hjärnsläpp och slutade spela i en situation där en Stuvstaspelare såg ut att ha tagit bollen i handen i vårt straffområde. Domaren valde dock att fria och John Novak tvingades till en monsterräddning när han sträckte ut handen och tippade bollen över ribban.

Efter första halvleken blev det dock rätt tempofattigt, dövlandslaget fick för första gången under matchen ett högt bollinnehav och kunde spela bollen runt i laget. Tränaren Conny Bååth ville dock se ett högre tempo under slutet av matchen och valde att byta in några spelare, Elias Tebibel fick chansen på den vänstra ytterposition och Albert Boklund på den högra samtidigt som Rekar flyttades fram till strikerpositionen. Det verkade vara ett genidrag då vi plötsligt fick högre tempo igen och till slut fick vi in ytterligare ett mål då Albert Boklund gjorde en snygg djupledspassning som den snabbe Rekar Essa kunde snappa upp och peta in slutresultatet.

Adam Neverland, utsedd till matchens bästa spelare.

Adam Neverland, utsedd till matchens bästa spelare. Foto: Frej Fredman

Matchens bästa spelare var Adam Neverland som förutom sina två mål gjorde en klockren defensiv insats och var väldigt jobbig att möta för Stuvstaspelarna. Men det var faktiskt en enorm laginsats, ett kollektivt starkt lag som följde Conny och Adrian instruktioner. Det var det som ledde till segern och det är otroligt roligt att se hur alla spelare i laget vet sina roller men fortfarande ger allt för medspelarna, det är ett vinnande koncept när de individuella kvalitéerna på de svenska spelarna förmodligen är något sämre än motståndarna i Europamästerskapet. Då är nyckeln till vår framgång ett fortsatt stark defensivt lagkollektiv som följer tränarnas direktiv.

Jag väntar spänt på hur laget kommer se ut om vi fortsätter med mentaliteten och finslipar vårt spel ytterligare till OS 2017. Jag tror absolut då att vi kan konkurrera om medaljerna, förutsatt att alla spelare fortsätter utvecklas i den takten som spelarna gjort under Conny och Adrians ledning.

Men jag tror vi redan kan skrämma slag i flera lag redan under mästerskapet med vår kollektiva laginsats, jag tror att dövlandslaget kan vara verklighetens David och tyskarna Goliat. Vi vet ju hur historien slutade där.

Är vi redo för mästerskapet, absolut. Är vi färdiga, absolut inte. Detta landslag blir något stort om några år, det kan jag redan nu lova er.

FOTNOT: Landslaget har ytterligare ett läger innan mästerskapet drar igång, det är mellan 28-31 maj. Vi kommer då att spela minst en match, all form av support skulle vara väldigt uppskattad. Detaljer med matchtid samt plats kommer senare.

 Skribent: Frej Fredman