Anwar Aly

Anvar Aly 5

Jag brukar  försöka hålla mig neutral och saklig när jag skriver för denna hemsida,men idag blir ett undantag. För en stund sedan avslutade jag ett telefonsamtal med Anwar Aly, målvaktstränare i fotbollslandslaget. Intervjun som varade i ungefär en halvtimme är en halvtimme som förgyllt mitt liv.

Anwar är mycket trevlig person att prata med, man är aldrig långt ifrån ett skratt när man umgås med honom. Men det bästa med Anwar är att han i denna glada trevliga person är ytterst professionell. När han säger att hans målvakter ska bli bäst i dövvärlden är det ingen som misstror hans inställning. När jag pratat med folk runtomkring landslaget säger de flesta att Anwars målvakter är de som efter ett träningspass är svettigast. Anwar är stenhård i sin träning och han vet vad han gör. För att bli en bra målvakt ska man enligt Anwar vara beredd att träna stenhårt, vara stark, snabb och beslutsam.

Anwar Aly är en egyptisk målvakt som redan som  16 år började träna andra målvakter vid sidan av sin egen målvaktskarriär. Han har jobbat med flera av Egyptens bästa målvaktstränare så det är inge tvekan om hans kompetens.

Som spelare har Anwar varit proffs länder som Egypten, Irak och Jordanien. 1985 blev han utnämnd till Jordanska ligans bästa målvakt. 1989 flyttade Anwar till Sverige och Skaraborg där han började spela fotboll. Anwar berättar för mig att Bert Karlsson (mediaikonen) en gång köpte fotbollsskor till Anwar men att han bara fick en högersko. Bert hade glömt den andra skon. ”Hälsa Bert Karlsson från mig!” säger Anwar högt och skrattar.

I Sverige har Anwar arbetat en del med förbundskapten Conny Bååth. Bland annat i Arameiska Syrianska,  IK Hephata och nu Dövlandslaget. Han är även delaktig i hemkommunen Ösmo där han tränar de flera målvakter i Ösmo GIF Fotboll.

Anwar är i intervjun väldigt mån om att han ska få tacka Conny för förtroendet som målvaktstränare i landslaget. Han vill även tacka alla inblandade i SDI Fotboll och tycker att vi ska bli som en stor familj. Då vinner vi.

Avslutningsvis vill Anwar hälsa och tacka sin familj som pushat honom till att fortsätta med tränarkarriären för att på så sätt ge tillbaka sina kunskaper till kommande generationer målvakter.

/Dennis